BenQ projektor E-Serie

Våra produkttips för distansundervisning
2020/04/27

BenQs E-serie: 3 nya smarta projektorer

Vem känner inte till anslutningsproblem med projektorn i mötesrummet? Varför är det inte trådlöst? Skulle det inte vara praktiskt att kunna klara sig utan en bärbar dator och helt enkelt presentera ditt innehåll från ett USB-minne? Med den nya E-serien erbjuder BenQ lösningen på dessa problem! Den nya BenQ E-serien består av tre projektorer, BenQ EW600, BenQ EH600 och BenQ EW800ST. Den viktigaste skillnaden mellan EW600 och EH600 är upplösningen, medan EW800ST är en projektor med short throw.

Vad gör BenQ E-serien smart?

Smart TV är inte längre något nytt. Dessa smarta egenskaper har dock bara varit ett litet plus för företag utan har mest använts privat. BenQ å andra sidan erbjuder dem nu också inom business-området.

Frågan är nu vad som gör BenQ-projektorn smart? I det här fallet består de smarta funktionerna av olika egenskaper som vi kommer att prata om mer.

Grund

Grunden för en smart projektor är att program, dvs. appar, kan installeras på den. För detta behöver man ett internt operativsystem som tillåter användning av sådana appar. Här bygger projektorerna på operativsystemet Android 6.0. Och för att kunna använda detta krävs först lagringsutrymme. De nya BenQ-projektorerna erbjuder detta i form av 16 GB hårddiskutrymme, som till exempel kan jämföras med ett SD-kort. Apparna kan nu installeras på den. Ett 2 GB arbetsminne (RAM) garanterar smidigt arbete med apparna.

Appar

För att underlätta den dagliga verksamheten erbjuder BenQ förinstallerade appar som kan användas för olika affärsapplikationer. Dessa inkluderar till exempel:

  • Blizz – en TeamViewer-app för videokonferenser
  • TeamViewer – en app för skärmdelning
  • Firefox – en välkänd webbläsare
  • WPS Office – en app för att presentera Office-innehåll som Word-filer

Med dessa förinstallerade appar kan du enklare och snabbare komma igång med möten.

Trådlös anslutning

En funktion som affärsanvändare inte heller vill missa är den trådlösa anslutningen. Det är en stor fördel om projektorn kan kommunicera med både konventionella bärbara datorer och mobila enheter som Windows, OSX, iOS och Android.

BenQ E-seriens projektorer är optimalt utrustade för det. De har en trådlös USB-dongel som är ansluten till baksidan av projektorn. Förutom Wi-Fi har projektorn även bluetooth. Den här funktionen finns i väldigt få projektorer men är samtidigt efterfrågat. Därför är det perfekt att BenQ har tänkt på att bygga in den här anslutningen.

WLAN-adaptern finns på baksidan under locket med BenQ-logotypen.

Om du vill starta den trådlösa anslutningen öppnar du startskärmen i projektorns meny. Där hittar du tre olika anslutningsalternativ som visuellt indikerar iOS eller OSX, Android och PC. Nu väljer du ett av dessa alternativ, t.ex. iOS. Sedan öppnar du nätverksinställningarna på din iPhone/iPad/Macbook, väljer projektorns visade nätverk och använder sedan (i det här exemplet( Airplay-funktionen för att skicka innehåll till projektorn. 

I det här fallet behövs ingen separat app. Detta gör WiFi-funktionen i BenQ E-serien intressant för besökare eller föreläsare eftersom ingen mjukvara behöver installeras. Samma gäller för andra enheter som te.x. Android.

WiFi-adaptern ingår i leveransen.

Viktigt att tänka på: även om projektorn använder ovanstående standarder är överföringshastigheten inte exakt som du kanske känner till från en TV. Bandbredden är helt tillräcklig för presentationer, bilder, texter etc. Men om du vill visa HD-videor bör du använda en extern trådlös lösning. BenQ Wireless FHD Kit – WDP02 skulle vara en lösning för HD-videor.

Styrning

Vi känner alla igen det, du vill justera projektorn eller ändra ett bildläge, men fjärrkontrollen har försvunnit igen. Tack vare den trådlösa anslutningen som erbjuds av BenQ E-serien kan projektorerna styras med appen ”BenQ Smart Control”.

Appen finns tillgänglig för iOS och Android. Du kan ladda ner dem direkt med din smartphone med följande två QR-koder:

                                Android                                                                            iOS

 

Bluetooth-ljudgränssnitt

När det gäller rörliga bildpresentationer är fokus inte bara på bilden utan också på ljudet. Först när ljudet spelas upp från en projektor är det ofta så att det låter tunt och inte särskilt bra. Eftersom projektorer vanligtvis bara har mono-högtalare är deras ljudkvalitet vanligtvis inte värt att nämna.

Bärbara datorer kämpar ofta med samma problem, även om de erbjuder stereohögtalare. I detta fall har dock BenQ-projektorerna en elegant lösning. Medan de skickar ut bilden aktiverar de ljudutmatning via Bluetooth. Du spelar upp signalen via HDMI och projektorn skickar den till Bluetooth-högtalare som är placerad i rummet nära projektorduken.

USB-anslutningen hittar du på projektorns baksida. 

USB-reader 

En annan funktion som vi hittar mer i underhållningsprojektorer är USB-readern. 

I detta sammanhang ska det sägas att inte alla USB-läsare är desamma. De flesta readers i projektorer med normal ljusstyrka erbjuder bara möjligheten att visa JPEG och möjligtvis PDF-filer. Detta är dock lite magert för konventionella vardagliga presentationer. BenQ E-serien erbjuder å andra sidan en mycket mer sofistikerad USB-reader som vi annars bara hittar med LED-projektorer.

Dessa inkluderar Word, Excel, PowerPoint, PDF-filer, bilder och videor. Projektorerna erbjuder således en mängd olika presentationsalternativ.

Tack vare denna mångfald kan du ofta vara utan en dator för en smidig presentation. Eller om det finns repetitivt innehåll, placera det på en USB-sticka och ansluta den till projektorn. Presentationen kan startas utan problem.

Med BenQ EW800ST i synnerhet finns det ännu en annan möjlig användning nämligen digital skyltning. Tack vare det korta projektionsavståndet kan du visa innehåll som bildspel, kampanjvideor och mycket mer. Spara på en USB-sticka och anslut direkt. 

BenQ EW800ST – Specialfunktioner

Ovannämnda egenskaper är funktioner som finns i alla E-seriens projektorer. Det finns dock små skillnader mellan de tre projektorerna inom E-serien vad gäller vad jag skulle kalla speciella funktioner. Här skulle jag vilja börja med de från EW800ST.

Först och främst linsen. Medan de andra två projektorerna är enheter med normal optik, är BenQ EW800ST utrustad med short throw-optik. Den erbjuder ett kastavstånd på 0,49: 1. Det betyder att den når en bildbredd på 2 m på ett avstånd av cirka 98 cm. Detta gör det idealiskt för mindre rum där en normal projektor inte kan placeras.

En annan funktion är X-Sign Broadcasting Tool. Detta kan användas för att skicka meddelanden från en dator, smartphone eller laptop till projektorn eller till projektorerna samma nätverk. Du kan kalla det ett adminmeddelande som visas under projektionen. Information kan överföras från detta till deltagarna i mötet utan att mötet störs.

Om projektorn används av flera användare, erbjuder Account Management System (AMS) möjligheten att lagra olika konton på projektorn. Dessa kan enkelt hanteras tack vare AMS och inställningarna behålls för varje konto. 

En annan funktion i detta område är DMS Local. Du kan använda detta för att hantera flera projektorer som är tillgängliga i ett nätverk. Detta inkluderar konfiguration, övervakning och styrning av projektorer från en centraliserad punkt. Detta sparar tid och resurser under underhåll.

Vid första anblicken är den enda skillnaden mellan BenQ EW600 och EH600 bokstäverna.

BenQ EW600
BenQ EH600
BenQ EW800ST
Teknologi DLP DLP DLP
Upplösning 1280 x 800 pixlar 1920 x 1080 pixlar 1280 x 800 pixlar
Ljusstyrka 3600 lumen 3500 lumen 3300 lumen
Kontrast 10 000:1 20 000:1 20 000:1
Kastavstånd 1,55 - 1,7:1 1,49 - 1,64:1 0,49:1
Zoom 1,1x 1,1x
Smart Features
USB Reader
Länk

Slutsats

Med den nya E-serien har BenQ skapat en riktigt intressant serie projektorer. Att presentera från en USB-dongel och de smarta funktionerna kommer att göra de tre projektorerna mycket intressanta för olika användare. Fram till nu måste man säga, tyvärr, finns det ingen enhet på marknaden som kombinerar dessa funktioner med en starkare ljusstyrka. Detta är nu fallet med BenQ E-serien. Kombinationen av funktionerna tillsammans med ljusstyrkan gör det till en intressant serie för upplysta mötesrum.

När det gäller upplösning tror vi att BenQ EH600 kommer att vara den mest populära av de tre projektorerna eftersom den ger den bästa bildkvaliteten med Full HD-upplösning. När priset är det intressanta är WXGA-modellerna lika attraktiva. Och tack vare sin optik erbjuder short throw-modellen EW800ST möjligheten att användas i rum där en normal projektor inte skulle användas. Således erbjuder BenQ E-serien lämpliga projektorer för de mest varierade rum och budgetar.

Comments are closed.